IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се подготвят за банкрут на Гърция

Европейските политици трябва да вземат мерки подобен сценарий да не се пренесе и в други страни от еврозоната, смятат банкери

08:16 | 26.09.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Банките се подготвят за банкрут на Гърция
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Най-големите кредитори на Гърция са: 1- гръцките банки, 2- Сосиете дженерал. Най-големия кредитор на Италия - Уникредит. Тези всичките държат над 70% от банковия капитал в БГ. Така че ако не сте пълни глупци явно разбирате какво ще стане с "БГ" банките, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само пълни *** могат да си мислят, че като Гърция потъне, на България ще и се размине...?!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Наближава времето, когато ще можем да кажем цялата истина: Да имаше сирене, щяхме да надробим попара, ама няма хляб.Следвайте пътя на жабите. Защото жабите най-много пеят, когато наближи време локвата да изсъхва. Думите на жабешката песен са: кум-кво-ква дойде време за спасение. Сега вие слушате вестта на тези пророци, които се провикват от пресъхващите блата(банки).Сриването на световната банковата система ще е много скоро! Не знам да има българска банка със 100% българско участие. "Буркан-банк" е най-сигурната банка в България!!!Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ако се запитаме, какво е положението на Гърция и близо ли е тази държава до фалит, се натъкваме на парадокс. Никой не знае точно колко дължи Гърция, включително самите гърци. Знае се за някакви 270-300 милиарда долара, които Гърция дължи на финансови институции в Германия, Франция и Великобритания. Има обаче и частни гръцки дългове, които са от същия порядък. Същевременно на Гърция почти никой нищо не и дължи. Това е важно, защото в крайна сметка съществена е нетната задлъжнялост, а тя се измерва с разликата от парите, които една държава дължи, и парите, които на нея дължат. Така дългът на Гърция се оценява на сума между 350 милиарда (оптимистичен вариант) и 550 милиарда (песимистичен вариант) евро. Реалистичният вариант е 450 милиарда. При население от 11 милиона души, това прави над 40 000 евро на човек. При това всяко пеленаче, юноша, служител и пенсионер дължи тази огромна сума. Ако сумата беше 10 пъти по-малка, то можеше да се търси начин тя да се върне. Такава сума обаче Гърция не може да върне и при най-добро желание и съответно при най-голямо затягане на колана. Брутният вътрешен продукт на САЩ е точно толкова, 14 трилиона долара. Да видим сега по колко дължи всеки американец, от пеленачето до 100-годишния старец. При население 310 милиона души и дълг 15 трилиона долара, всеки гражданин на САЩ дължи по 48 000 долара, или по 35 000 евро. А както видяхме преди малко, всеки грък дължи по 40 000 евро. Подозрително близки са тези числа. И навеждат на мисълта, че щом една държава с известно ниво на дълга е фалирала, то и другата, със същото ниво на дълга, също трябва да е фалирала.Дълговете на Гърция и САЩ, равни на съответните брутни вътрешни продукти обаче са детска играчка в сравнение с дълговете на една Ирландия, които от 8 до 10 пъти надвишават брутния вътрешен продукт. За Ирландия и нейните финансови проблеми, разбира се, също се говори, но някак тихичко и не натрапчиво. И напразно. Подобен дълг, и то натрупан в мирно време, е рекорд на всички времена и народи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кризата за еврозоната е реална, защото след като изгърми Гърция идва Португалия, а след това може би Италия. Въобще европейският стопански модел пращи и може да не издържи. Ако еврозоната се провали - това ще бъде истински апокалипсис за всички страни от ЕС, не само за тези, които приеха еврото. Ще има кошмарни последствия за световната иконимика.След Гърция идва ред и на България. Гърция е основен търговски партньор на България и фалит на Гърция означава верижен фалит и за България. На гърците ЕС ще им плати сметката, ама нашата сметка кой ще плати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Когато гръцка Византия падна - Балканите 500 години бяха османски вилает.Ако Гърция падне пак - ще станем ИКР (ислямска колониална република), но не зная за колко века!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Висока стена би следвало да се изгради около друг по-важен елемент на икономикатата, това което я движи! А това са потребителите и производителите! Премахването на банковата система в световен мащаб, ще намали значително опасностите от фалити и финансови колапси! Жертването на тумора - "БАНКОВА СИСТЕМА" ще даде живот на всичко останало! А карценомите са се разпространили из всички органи на световното общество! Замислете колко по хубаво е когато си получавате заплатата, пенсията, майчинството, да няма някой кърлеж (БАНКА-БИРНИК) да ви краде (взима такса) от малкото Ви парички!ТАКА ЧЕ ПРАВИЛНО Е ДА СЕ ПАЗЯТ ПРОИЗВЕЖДАЩИТЕ РЕАЛЕН ПРОДУКТ, А НЕ ПИЕЩИТЕ КРЪВТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ!За един свят без банки-лихвари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още